Fråga 2017/18:1099 Konsekvenserna av att Västerås förlorar häktesverksamheten

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Västerås, en stad med 150 000 invånare, har sedan 2,5 år tillbaka inget eget häkte. Liberalerna har återkommande lyft upp frågan att det behövs lokal kapacitet, inte minst för att underlätta arbetet för såväl polisen som för Kriminalvården. Regeringen har hänvisat till myndighetens beslut.

De planer som finns i dag är att Salberga i Sala kommun ska byggas om för att inhysa ett nytt häkte. Enligt Kriminalvården kommer denna process att ta åtminstone två år. Detta kommer att få negativa konsekvenser, bland annat genom att polisens resurser även fortsättningsvis kommer att gå till att transportera intagna inom hela Mälardalen. Resurserna i länet skulle enligt oss bättre kunna användas till att förhindra och utreda brott.

Flera berörda verksamheter med anknytning till rättsväsen, polis, domstolar, åklagare, advokater och inte minst Kriminalvården har på olika sätt reagerat på beslutet. Det har också framkommit att Kriminalvården genom att välja en snabbare och billigare åtgärd hade kunnat undvika en total nedstängning av verksamheten. På sikt är dock polisstationen i Västerås i behov av en genomgripande modernisering, och Liberalerna hoppas fortfarande att detta kommer att innebära att stationen i framtiden kommer att inhysa ett häkte. 

En häktesverksamhet är viktig för hela Västmanland. Dess placering är också geografiskt viktig för att minska avstånden. Att poliserna i Kungsör och Arboga ska behöva transportera intagna till Sala i stället för till Västerås kommer ta ännu mer av deras tid i anspråk – tid som annars hade kunnat ägnas åt lokal verksamhet på orter som polisiärt redan har förlorat resurser. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att Västerås bör ha ett eget häkte, och vilka åtgärder kommer i så fall att vidtas för att säkerställa detta?