Fråga 2017/18:1085 Arbetsförmedlingen

av Jan Ericson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Inför riksdagsvalet 2014 lovade Ylva Johansson att vända Arbetsförmedlingens nedåtgående trend. Ministerns egna ord var: ”Omgående efter ett regeringsskifte kommer Socialdemokraterna därför att fatta beslut om en nystart för Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlare ska kunna fokusera på att förmedla jobb, inte på att administrera arbetslösheten.” Men fortfarande har Arbetsförmedlingen det lägsta förtroendet bland svenska myndigheter, antalet inskrivna med långa tider ökar och matchningen försämras.

Den försämrade matchningen har identifierats av flera expertorgan, och Arbetsförmedlingen själv menar att matchningen blir den stora utmaningen framöver. Bristen på arbetskraft blir enligt Arbetsförmedlingen alltmer utbredd.

Regeringen har försenat en nödvändig reformering av Arbetsförmedlingen och fortsätter i stället att ösa ut miljarder på en arbetsmarknadspolitik som inte fungerar. Förtroendet är kört i botten och det rapporteras kontinuerligt om myndighetens misslyckanden. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattebetalarnas pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur avser ministern och regeringen att göra Arbetsförmedlingen mer effektiv?