Fråga 2017/18:1081 Lagstiftning om skydd för utländsk konst

av Roland Utbult (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige är ett av få västländer som inte har omvandlat FN:s konvention av 2004 om immunitet för andra staters egendom till nationell lag. Ändå har Sverige ratificerat FN-konventionen och riksdagen har antagit en lag som inkorporerar den i svensk rätt, lagen (2009:1514) om immunitet för stater och deras egendom.

Lagen har dock inte satts i kraft, eftersom konventionen inte trätt i kraft internationellt. Lagen borde sättas i kraft ändå eftersom Sverige annars missar att vara del i ett internationellt kulturutbyte, vilket behövs i en värld av politiska motsättningar.

Museer som lånar ut konst till utställningar i andra länder kräver i regel garantier för att konstverken återlämnas och inte fastnar i någon rättsprocess. Det händer nämligen inte sällan att personer som anser sig ha bättre rätt till konstverken begär kvarstad av de utlånade föremålen. Men finns det en lag om immunitet mot rättsprocesser, och i sådana fall kan föremålen återlämnas och äganderättstvisten får avgöras på annat håll.

År 2014 missade Stockholm en utställning av Dödahavsrullarna från Israel därför att Kulturdepartementet inte kunde hänvisa till skyddande svensk lagstiftning.

År 2015 tvingades Millesgården med kort varsel ställa in utställningen Marc Chagall och hans ryska samtid därför att det ryska museet i Sankt Petersburg inte vågade sända över konstverken utan en garanti om återlämnande.

Nationalmuseum planerar för våren 2019 utställningen Ryskt avantgarde: föregångare, banbrytare, efterföljare. Men ett förverkligande kräver att 2009 års lag sätts i kraft. För att lagen ska kunna sättas i kraft och FN-konventionen därmed bli svensk lag krävs en proposition till riksdagen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är ministern beredd att verka för att till riksdagen inlämna proposition i denna sak före slutet av riksmötet 2017/18?