Fråga 2017/18:1080 Fusk med kosttillskott

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En nyligen genomförd undersökning i 27 europeiska länder, där man har undersökt försäljningen av kosttillskott, visar på omfattande fusk med otillåtna påståenden om hälsoeffekter. Över 1 000 webbplatser i 25 EU-länder samt Schweiz och Norge ingick i undersökningen. Livsmedelsverket har sökt av ett trettiotal webbplatser, där elva av företagen sålde produkter med otillåtna ingredienser eller med otillåtna hälsopåståenden. Därefter drogs 14 av dessa kosttillskott tillbaka.

Vad det handlar om är produkter som påstås kunna förebygga, behandla eller bota bland annat skelett- och ledsjukdomar, utan officiellt godkännande eller vetenskaplig grund. I kontrollen har man dessutom siktat sig in på tillskott innehållande ämnet agmatinsulfat samt växterna Acacia rigidula, Epimedium grandiflorum och Hoodia gordonii. Dessa substanser är inte är godkända som nya livsmedel. På lite över 1 000 webbplatser hittades nästan 800 fall av otillåtna produkter. EU-myndigheter agerade i runt 440 fall genom antingen besök eller sanktionsåtgärder.

I Sverige överlämnades ärenden till respektive kommun, då tillsynsansvaret ligger på dem. Detta är något som jag tidigare har frågat statsrådet om, bland annat om att ge Livsmedelsverket ett större samlande ansvar för kontrollen av kosttillskott och möjlighet att utfärda saluförbud, att ställa krav på tillverkare och distributörer att anmäla sina produkter till Livsmedelsverket innan de saluförs, samt att verka för att Livsmedelsverket mer konsekvent ska utnyttja läkemedelslagens möjligheter att klassificera läkemedelsnära substanser som läkemedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder kan statsrådet tänka sig att vidta för att stärka arbetet mot otillåtna kosttillskott inom EU?