Fråga 2017/18:1078 Den akuta situationen i Demokratiska republiken Kongo

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen i Demokratiska republiken Kongo, det enorma landet i Centralafrika, håller på att utvecklas till en av de värsta humanitära katastroferna på jorden.

Den allt sämre ekonomin tillsammans med politiska motsättningar har lett till att våldet har ökat på många platser i landet. När president Joseph Kabilas mandat löpte ut i slutet av 2016, och han enligt författningen inte hade rätt att ställa upp igen, ökade förtrycket av oppositionen. Därutöver har flera av Demokratiska republiken Kongos grannländer anklagats för inblandning i konflikten. Landet har gått i en oroande riktning och blivit alltmer auktoritärt, och våldet drabbar civilbefolkningen hårt.

Så sent som i måndags vädjade FN om mer pengar för att kunna hjälpa människorna i Demokratiska republiken Kongo. På bara ett år har antalet internflyktingar nästan fördubblats från 2,3 miljoner till 4,5 miljoner. FN har rapporterat till säkerhetsrådet att hela 13 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Av dessa är nästan 5 miljoner barn som lider av undernäring. Som inte detta vore nog har landet drabbats av det värsta utbrottet av kolera på mycket länge. Kvinnor och barn är särskilt utsatta i landet, och våldtäkter mot båda dessa grupper är ett annat stort problem. 

Med anledning av den allvarliga situationen i Demokratiska republiken Kongo vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad gör ministern och regeringen inom EU och FN:s säkerhetsråd för att hejda utvecklingen, både på kort och lång sikt, i Demokratiska republiken Kongo?