Fråga 2017/18:1070 Biogas 2.0

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Krisen för den svenska biogasen fördjupas för varje dag som passerar. Svensk biogas håller i snabb takt på att konkurreras ut av dubbelsubventionerad importerad dansk biogas.

Våren 2017 ställde jag en fråga till statsrådet om vad denne avsåg att göra för att avvärja krisen. I sitt svar aviserade statsrådet olika åtgärder för biogasen, bl. a. att man skulle titta på kortsiktiga lösningar för att lösa den akuta krisen. Även statsrådet har kallat krisen akut. I höstas ställde jag ytterligare en fråga utan att få konkreta svar. Nu har det gått ett halvår till, och ingenting har hänt. Under tiden har situationen för de svenska biogasanläggningarna förvärrats. Vissa anläggningar är på väg att läggas ned, och andra försöker man att sälja. Ytterligare anläggningar saknar avsättning för sin fordonsgas och är därför tvungna att elda upp sin gas till ingen nytta. Hur länge kan detta fortgå? Miljardtals skatte- och privatfinansierade investeringar håller på att gå upp i rök. Klimatnyttan eldas bokstavligen upp.

Den svenska biogas- och biogödselsatsningen är unik och av världsklass. Om inget görs i närtid riskerar inte bara ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi att erodera, utan även en ny industrigren att slås ut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

När och hur avser statsrådet att lösa den akuta situationen för svensk biogas?