Fråga 2017/18:107 Villkoren för polisens verksamhet i Västmanland

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen presenterade Statskontoret sin andra delutvärdering av polisens omorganisation. Det konstaterades att antalet kommunpoliser börjar komma på plats och att antalet medborgarlöften tecknas i princip i hela landet, vilket har stärkt samverkan med kommunerna. Detta är positivt. Det är inte lika positivt när det gäller omfattningen av antalet områdespoliser.

I region Mitt, där Västmanlands län ingår, ser vi en annan oroande utveckling. Det gäller tid för utryckning när medborgare ringer efter polisen vid prioriterade fall. Parallellt bekräftar flera lokala polischefer att de i dag har färre resurser i lokalpolisområdet och färre poliser. Man kommer längre ifrån medborgarna, trots att hela syftet med reformen och omorganisationen var att åstadkomma ökad polisiär närvaro och närmare kontakt med medborgarna.

Den negativa utvecklingen i Västmanland påverkar på olika sätt polisens verksamhet, såväl ingripande som brottsförebyggande:

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer regeringen att vidta för att Västmanland, som drabbats negativt av omorganisationen, ska återfå en bättre förmåga när det gäller polisverksamheten?