Fråga 2017/18:1069 Birgit Nilssons 100-årsjubileum

av Cecilia Magnusson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Regeringen har gett Kungliga Operan 500 000 kronor i bidrag för att uppmärksamma Birgit Nilsson som skulle ha fyllt 100 år i år. Bidraget kommer bland annat att användas till en jubileumskonsert som enligt plan ska livesändas i hela landet och internationellt via Opera Vision som är Opera Europas nya digitala plattform.

Regeringen har gett Stockholmsoperan ett stort extra anslag för detta. Dock får andra kulturinstitutioner runt om i landet som vill uppmärksamma detta bekosta det med egen budget. Birgit Nilsson föddes i Båstad i Skåne där man prioriterar stora uppsättningar men utan det extra statliga stöd som Kungliga Operan har fått.

La Nilsson, som hon kallades, var också gudmor till Göteborgsoperan och gästade ofta framför allt Wagnerpremiärer. På hennes födelsedag den 17 maj görs en hyllningskonsert som nog kommer att få taket att lyfta – men utan statligt stöd. Tråkigt, men ändå i linje med den Stockholmsfixering som vi typiskt nog har fått se från denna regering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser kultur- och demokratiministern att verka för att Birgit Nilssons 100-årsdag ska kunna uppmärksammas i hela landet?