Fråga 2017/18:1066 Vägsamfälligheter

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Trafikverket utvecklar och förvaltar det statliga vägnätet på drygt 10 000 mil samt betalar ut ekonomiskt stöd för ytterligare 7 500 mil väg i Sverige. Trafikverket har i uppdrag att ständigt följa trafikutvecklingen och göra löpande översyn över om vägen ska tillhöra det statliga, kommunala eller enskilda vägnätet. När det blir aktuellt att överföra en vägdel till enskild väghållare ansöker Trafikverket om lantmäteriförrättning för att bilda vägsamfälligheter och fatta nya beslut om andelstal.

Trafikverket ställer allt större krav på att vägsamfälligheter och vägföreningar som får statligt bidrag till drift av vägar har en ordnad förvaltning med aktuella uppgifter om styrelser, andelstal med mera. För att åstadkomma detta krävs för närvarande stora insatser från lantmäterimyndigheterna. Sammantaget uppskattas att antalet ansökningar om lantmäteriförrättningar avseende vägsamfälligheter kommer att mer än fördubblas de närmaste åren.

Beträffande handläggningstiderna redovisas i Lantmäteriets årsredovisning 2017 att dessa fortsatte att öka under 2017. I genomsnitt var handläggningstiden 49 veckor, vilket innebär en ökning med 29 procent sedan 2015. Riksförbundet för enskilda vägar (REV) lämnade ett förslag till regeringen redan i december 2013 om ett enklare sätt att ompröva andelstal i en vägförening. Efter en dialog med Lantmäteriet kompletterade förbundet förslaget i en ny framställan till regeringen i december 2015.

I dag fungerar dagens regelverk dåligt; merparten av alla befintliga föreningar underlåter att ändra andelstalen genom de möjligheter som finns, bland annat till följd av mycket höga kostnader för omprövningsförrättningar. Och om omprövningsförrättning ändå söks hamnar denna i kö hos myndigheten, och handläggningstiderna tenderar att bli ännu längre när många vägsamfälligheter av skilda orsaker behöver nybildas de närmaste åren. Detta får till följd att angelägna reinvesteringar i det enskilda vägnätet inte blir av alternativt att de fördröjs.


Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att göra regelförenklingar för vägsamfälligheter, och vad sker för närvarande i beredningen av denna fråga?