av Boriana Åberg (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Enligt en årlig rapport från OECD är Sverige det land i hela samarbetet där det lönar sig allra minst att studera på högskola och universitet. År 2016 tjänade de med högskoleexamen i snitt 17 procent mer än de med gymnasieexamen. Det är en mycket låg siffra, speciellt med tanke på att de med gymnasieexamen inte har ådragit sig några studielån eller varit borta från arbetsmarknaden i flera år.
Många som utbildat sig länge får också behålla en mindre andel av sin lön, vilket är mycket orättvist. En lärare eller sjuksköterska riskerar i dag att se mer än hälften av en inkomstökning gå till skatt.
Att det lönar sig så lite att utbilda sig är ett stort problem. Finns det inget att vinna på att läsa på högskola eller universitet minskar viljan att göra så, vilket vore förödande för Sveriges framtida kompetensförsörjning. Det drabbar också unga från studieovana hem, som kanske inte vågar ta steget in i högskolan om de inte vet att de kommer få avkastning på sin investering. Även de som vill skola om sig i senare ålder måste kunna lita på att det kommer att vara mödan värt. En högre utbildning måste synas i lönekuvertet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att höja utbildningspremien?