Fråga 2017/18:1043 Järnvägsanslutningar till Core-flygplatser

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Göteborg–Borås är ett av landets hårdast trafikerade pendelstråk, med mer än 100 000 dagliga resor. Samtidigt är järnvägen Sveriges sämsta mellan två stora och närliggande städer. En tågresa de sex milen tar ca 70 minuter, vilket förklarar varför mindre än 1 procent av alla personresor i stråket görs med tåg. 75 procent av resenärerna tar bilen. Med en modern dubbelspårig järnväg skulle restiden mer än halveras. Det borde vara självklart att Västsveriges två största städer ska ha en infrastruktur som främjar människors rörlighet.

Landvetters flygplats, som ligger mellan Göteborg och Borås, har av EU pekats ut som en av Sveriges två Core-flygplatser. Det innebär att flygplatsen betraktas som en europeisk angelägenhet och inte enbart en riksangelägenhet. Samtidigt förpliktar det; järnvägsanslutningar till Core-flygplatser ska prioriteras. Det vill säga att det är inte enbart för EU som flygplatsen behöver en järnväg, utan i första hand för alla flygresenärer och för dem som jobbar vid flygplatsen. Fram till 2030 beräknas Landvetter växa från 7 miljoner resenärer till 9 miljoner och från 4 000 arbetsplatser till 14 000.

Sveriges befolkning ökar snabbt, och därmed ökar också transportbehoven. Om vi ska klara klimatmålen krävs en omfattande satsning på järnvägen. Sträckan Göteborg–Borås är en del av de stambanor med ny sträckning som skulle hjälpa till att knyta ihop städer och regioner och öka den samlade kapaciteten på det svenska järnvägsnätet.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att Sverige ska klara klimatmålen och EU-direktiven om järnvägsanslutningar till Core-flygplatser, som ska vara klara till 2030?