Fråga 2017/18:1035 Finansiering av skolor i Gaza

av Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den humanitära situationen i Gaza är allvarlig. Israels ockupation av Palestina och blockaden av Gaza har skapat en ohållbar situation där människor saknar tillgång till basala nödvändigheter. Bristen på rent vatten, elektricitet, mediciner och sjukhusutrustning är förödande. Hälften av Gazas befolkning är barn.

I dag går ca 272 000 barn i någon av Unrwas 275 skolor i Gaza. Tyvärr riskerar nu skolorna att stängas eftersom FN-organet saknar pengar efter att USA dragit in sitt bidrag på 300 miljoner dollar. Unrwa upplever just nu sin värsta ekonomiska kris sedan det bildades 1949, och risken att klassrummen hålls stängda i höst är överhängande. I dag hålls en givarkonferens i Rom för att akut få in pengar till Unrwa. Men lösningen är inte hållbar på längre sikt.

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är också ett av de bästa sätten att motverka fattigdom. Konsekvenserna för barn som inte går i skola är stora, både för den enskilda individen och för samhället på lång sikt. En god utbildning för alla finns också med som ett mål inom ramen för Agenda 2030. Sverige bedriver ett viktigt arbete för Palestina. Vår röst i det internationella samfundet kan spela roll för möjligheten till en god utbildning för Gazas barn.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

 

Avser utrikesministern att ta några initiativ i FN eller i EU för att långsiktigt säkra finansieringen av Unrwa och därmed skolgången för Gazas barn?