Fråga 2017/18:1030 Turkiets militära angrepp på staden Afrin

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Folkrättsförbrytaren och presidenten Recep Tayyip Erdoğan i Turkiet, som för krig på främmande makts territorium, har fräckheten att kritisera sina broderländer i Nato för att han inte får stöd av dem i sin kriminella verksamhet.

Turkiet mördar nu kurder i den omringade staden Afrin i Rojavaregionen i Syrien – den region där befolkningen börjat bygga upp ett folkligt demokratisk självstyre sedan man lyckats driva bort terrororganisation Daish/IS, och där kvinnor spelar en betydande roll i samhälls- och demokratibygget.

Hittills har 230 civila inne i staden mördats till följd av turkiska arméns dagliga beskjutningar. Turkiets angrepp på Afrin med 350 000 innevånare börjar nu anta den form av folkmord som vi kunde se under inbördeskriget i före detta Jugoslavien.

Detta meningslösa mördande måste få ett slut. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har fördömt angreppen på Afrin. I rädslan i och med att Erdoğan sitter med flyktingkranen är Sverige och EU helt tysta. Men det som man inte vill se är att Erdoğans de facto folkrättsbrott orsakar att ännu mer folk drivs bort på grund av kriget. Det räcker inte med att säga att ”våldet måste minska”. Mördandet måste upphöra och Turkiet måste dra tillbaka sina militära styrkor från Afrin. Sverige måste göra gemensam sak med Frankrike och dessutom aktivt arbeta för att förmå hela EU att göra detsamma.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra som enskilt land och medlem i EU samt FN för att förmå Turkiet att upphöra med sin folkrättsvidriga politik när det gäller Afrin och Rojavaregionen i Syrien?