Fråga 2017/18:1026 Påföljder för vapensmuggling

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vid årsskiftet skärptes glädjande nog påföljderna för grovt vapenbrott. Minimipåföljden höjdes då till två års fängelse. Samtidigt höjdes maxpåföljden från tidigare fyra års fängelse till fem års fängelse.

Detta medförde att polisen fick möjlighet att använda sig av hemliga tvångsmedel, till exempel telefonavlyssning, vilket är mycket viktigt för en effektiv brottsbekämpning. Polisens arbete mot olagliga vapen är en ständig men mycket viktig kamp för ett tryggare samhälle.

Tullverket är, liksom Polismyndigheten, en av de allra viktigaste myndigheterna i arbetet mot att förhindra förekomsten av olagliga vapen i Sverige. Genom deras oerhört viktiga arbete vid gränsen kan olagliga vapen stoppas redan där, till stor vinning för hela samhället.

Tyvärr får Tullverkets personal ingen hjälp av den nya lagstiftningen, då påföljderna för vapensmuggling inte höjts i samma mån. Tullverket har inte befogenhet att utreda vapenbrott utan stannar vid själva smugglingsbrottet, där lagstiftningen som ovan nämnts inte justerats. Straffskalan för vapensmuggling medger inte att hemliga tvångsmedel kan användas, vilket är en stor förlust för Sveriges totala bekämpning av illegala vapen.

Det bästa vore om även vapensmuggling fick en skärpning av straffskalan med en minimipåföljd för grovt brott på två års fängelse, så att hemliga tvångsmedel kunde användas.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson blir med anledning av ovanstående:

 

Ämnar statsrådet vidta någon konkret åtgärd i syfte att höja minimipåföljden för vapensmuggling och därigenom ge Tullverkets personal bättre förutsättningar att förhindra att illegala vapen förs in i landet?