av Johan Forssell (M)
till Statsrådet Per Bolund (MP)
I juni 2016 upphörde rätten till bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökande m.fl. (1994:137) för vuxna utlänningar som inte bor tillsammans med barn när utlänningens avvisnings- eller utvisningsbeslut får laga kraft eller en kort tid därefter. Med bistånd avses logi, bostadsersättning, dagersättning och särskilt bidrag.
Ändringarna bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.
Den 8 mars 2018 fattade regeringen beslut om en satsning i syfte att stötta ideella organisationer i deras arbete mot hemlöshet bland unga vuxna. Satsningen omfattar 120 miljoner kronor per år i tre år.
I en artikel i Dagens Nyheter framgår att regeringens satsning är till för människor som av olika anledningar blivit av med sin rätt till boende, exempelvis på grund av utvisningsbeslut, eller människor som inte kan utvisas på grund av verkställighetshinder.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:
I vilket syfte möjliggör regeringen boende för personer som fått avslag på sin asylansökan, trots att rätten till bistånd för denna grupp upphört?