Fråga 2017/18:1013 Underhåll av vägar

av Per Åsling (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket har sedan en tid tillbaka varit tydligt med att underhållet av de allmänna vägarna av ekonomiska skäl kommer att minska. En i sig oroväckande signal. Enligt uppgift kommer Trafikverket att vältra över ansvaret för underhållet av 2 000 mil vägar, vilket är ca 20 procent av det statliga vägnätet, på landsbygdsbefolkningen längs vägarna.

I sitt förslag till nationell plan 2018–2029, upprättat enligt regeringens direktiv från april 2017, fastslår Trafikverket att det saknas pengar för underhåll. Något som leder till att vägstandarden på det mindre trafikerade vägnätet försämras.

Dessa besked blir extra problematiska för län med en stor andel enskilda vägar och mindre länsvägar. I Jämtlands län är över 50 procent av länsvägarna grusvägar; den högsta andelen grusvägar i landet. Dessutom har länsanslaget – baserat på vikande befolkningstal – varit lågt under lång tid, till följd av att befolkningsunderlaget viktats för högt.

För de människor som använder vägarna har den låga standarden inte bara lett till uppgivenhet. Den har även medfört en ökad olycksrisk samt ökat slitage på fordon, följt av dyra reparationer. Sammantaget leder detta till en begränsning i människors rörelsefrihet. Det blir ytterligare en isolering av landsbygden.

I Stavre i Offerdal har småbarnsföräldrar startat ett väguppror som en direkt följd av att vägen under delar av året är såväl smal som i så dåligt skick att det inte går att promenera med barnvagn där. Det har föranlett ett krav på en ”lägsta vägstandard” på allmänna vägar. 

Regeringen har tagit beslut om en ”lägsta standard” avseende uppkoppling till internet samt att denna standard ska omfatta samtliga hushåll och företag i landet. Det är mycket bra.

Det är angeläget att även införa en lägsta standard för vägar, som baseras på vägens bärighet, bredd och ytskikt, för att garantera tillgänglighet och trafiksäkerhet. Detta måste kopplas till det statliga anslaget för drift och underhåll – så som småbarnsföräldrarna i Offerdal kräver.

Jag vill därför fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Kommer statsrådet att införa krav på lägsta standard som svar på dessa varningssignaler från Trafikverket om ökande underhållsskuld?