Fråga 2017/18:101 Åldersgräns för avgiftsfri cellprovtagning

av Katarina Brännström (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Varje år får drygt 560 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer), vilket är knappt hälften av antalet fall jämfört med mitten av 1960-talet. Minskningen anses ha samband med att kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning. 

Från och med 2018 kommer avgiften för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer att slopas i hela landet. Men avgiftsbefrielsen gäller bara kvinnor till 64 år. Därmed utestängs äldre kvinnor. Man slutar dock inte att drabbas av cancer bara för att man fyller 65. Det är diskriminerande och helt oacceptabelt, om nu regeringen har över 40 miljarders utrymme för satsningar men ändå väljer att fortsätta straffa äldre kvinnor. I juli 2016 bestämdes att alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska få avgiftsfri mammografiscreening. Om man nu måste ha en övre åldersgräns för kontroll av kvinnors hälsa, vilket i sig är orimligt, varför inte ha samma ålder, 74 år, på cellprovtagning? 

Enligt Socialstyrelsens statistik är 63 procent av dem som avlider i livmoderhalscancer 65 år eller äldre, och så många som 25 procent av dem som insjuknar är över 65 år. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka överväganden har ministern gjort när det gäller frågan om att inte inkludera kvinnor som har fyllt 65 år i avgiftsbefrielsen?