Interpellation 2017/18:98 Fallande intresse för lärarutbildningen

av Ida Drougge (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Redan i dag råder lärarbrist i Sverige, och det behövs fler lärare. Med detta som bakgrund är statistiken från Universitets- och högskolerådet (UHR) som nyligen presenterades för lärarutbildningar med start våren 2018 en minst sagt nedslående läsning.

Siffrorna visar att antalet sökande till utbildningarna till förskollärare och lärare minskade med 5 procent jämfört med våren 2017. Grundlärarutbildningen är den utbildning som tappat flest sökande jämfört med föregående år; minskningen är 17 procent.

Sverige behöver skickliga och duktiga lärare, och det ska vara attraktivt att vara lärare. Att döma av statistiken blir det allt färre som väljer att utbilda sig till lärare för skolans lägsta årskurser. Det är dessa lärare som ska lära barn i början av sin skolgång att läsa, skriva och räkna.

Moderaterna har ett antal förslag om hur läraryrket ska göras mer attraktivt, exempelvis att antalet karriärtjänster ökas och att det införs en individuell kompetensutvecklingsplan för alla lärare. Moderaterna vill också modernisera lärarutbildningen.

Sverige behöver fler skickliga lärare, inte färre. Samtidigt minskar antalet sökande till flera av lärarutbildningarna.

Med detta som bakgrund vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att öka göra det mer attraktivt vara lärare, och vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att öka antalet sökande till lärarutbildningarna?