Interpellation 2017/18:90 Obligatorisk samhällsorientering under asyltiden

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Alliansens partier och regeringen kom i oktober 2015 överens om insatser på området för migration. Tidiga insatser under asyltiden var en viktig del av överenskommelsen. Det handlar bland annat om att obligatorisk samhällsorientering ska ges till asylsökande.

Fortfarande har vi dock inte en ordning med obligatorisk samhällsorientering för asylsökande på plats. Den information om samhället, inklusive vägar till egenförsörjning, som i dag erbjuds är i många fall begränsad. Det är dessutom i dag i praktiken inte obligatoriskt för asylsökande att delta i samhällsinformation.

Tidsutdräkten i denna fråga är oacceptabel. Två år har gått sedan migrationsöverenskommelsen slöts. Därtill får vi nu beskedet att en lösning är ytterligare satt på framtiden. Mottagandeutredningen (A 2015:02), i vilken frågan hanteras, har fått förlängd utredningstid. Utredningen ska nu leverera sitt slutbetänkande först den 31 mars 2018, i stället för den 31 oktober 2017, som tidigare var sagt.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till statsrådet Heléne Fritzon:

 

  1.  När är det statsrådets och regeringens bedömning att frågan om obligatorisk samhällsorientering under asyltiden, som ingick i 2015 års migrationsöverenskommelse, kan få sin lösning?
  2.  Hur motiverar statsrådet och regeringen att frågan dragit ut så mycket på tiden?