Interpellation 2017/18:78 Den tudelade svenska arbetsmarknaden

av Jan Ericson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingens senaste statistik belyser tydligt den tudelade svenska arbetsmarknaden. I september var arbetslöshetsnivån bland utrikes födda kvinnor 21,9 procent och bland de utrikes födda männen 22,2 procent. Detta kan jämföras med en arbetslöshetsnivå på 3,6 procent bland inrikes födda kvinnor och 4,1 procent bland inrikes födda män.

Regeringen framhåller gärna att arbetslösheten sjunker, vilket är fullt naturligt i en stark högkonjunktur. Motsatsen hade varit uppseendeväckande. Men trots högkonjunkturen är arbetslösheten bland utrikes födda oroväckande hög och minskar knappt mätbart. Om inte dessa personer lyckas få in en fot på arbetsmarknaden under en stark högkonjunktur, hur ska de då lyckas när konjunkturen vänder nedåt?

Trots att tudelningen av den svenska arbetsmarknaden blivit allt tydligare de senaste åren syns inga förslag av betydelse från regeringen för att vända utvecklingen. Det är djupt oroande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att på allvar vända utvecklingen när det gäller arbetslösheten bland utrikes födda?