Interpellation 2017/18:72 Psykisk ohälsa

av Lotta Finstorp (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Stressrelaterad psykisk ohälsa är i dag en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män, och prognosen är mycket oroväckande.

Orsaken till de ökande sjukfallen med psykiatriska diagnoser är inte entydig. Det finns självklart en lång rad variabler som enskilt och i samverkan skapar en skadlig inre stress som kan leda till ohälsa och sjukfall.

Sambandet mellan hälsa och arbetsförmåga är komplicerat, och avseende psykiatriska diagnoser blir sambandet än mer komplext. Rehabiliteringskedjan är en viktig funktion för återgång i arbete, framför allt avseende somatiska diagnoser. Tidsgränserna i den befintliga kedjan är framför allt anpassade till somatiska tillstånd, och därför föreslår vi moderater att en särskild rehabiliteringskedja inrättas för lättare psykiatriska diagnoser. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

På vilket sätt anser ministern att den psykosomatiska ohälsan i Sverige kan bekämpas, och anser ministern att en särskild rehabiliteringskedja för psykiatriska diagnoser bör inrättas?