Interpellation 2017/18:68 En gängbestämmelse

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

De senaste åren har den organiserade brottsligheten flyttat fram sina positioner i samhället. Polisen har identifierat 61 områden som betraktas som utsatta, där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

För att vända utvecklingen är det viktigt att den organiserade brottsligheten får svårare att verka. I detta ligger bland annat att straffen för grov brottslighet behöver skärpas för att det ska gå att komma åt de personer som är livsstilskriminella. Narkotikaförsäljning, hot och vapenbrott bör generera längre fängelsestraff för att hålla de livsstilskriminella borta från samhället under en längre tid.

Moderaterna har föreslagit att en särskild gängbestämmelse införs i Sverige, där straffen för gängrelaterad brottslighet fördubblas. I Danmark finns en sådan straffskärpningsgrund för brott som sker inom ramen för kriminella gäng.

En sådan lagstiftning skulle höja tröskeln för den som överväger att gå med i eller fortsätta vara verksam inom den organiserade brottsligheten. Det allvarliga läge som Sverige dessutom befinner sig i kopplat till organiserad brottslighet gör att lagstiftningen behöver uppdateras. Givet att modellen med en gängbestämmelse redan existerar i Danmark bör en liknande lagstiftning även vara möjlig att införa i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Ämnar justitie- och inrikesministern se över möjligheterna att införa en särskild gängbestämmelse i Sverige?