Interpellation 2017/18:62 En effektiv socialtjänst

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen har aviserat att den avser att införa ett så kallat vinsttak i välfärden. Om detta går igenom kommer konsekvenserna att sparka undan förutsättningarna för verksamheter som skapat nya möjligheter och lösningar för människor i behov av hjälp och stöd. Statsrådet säger sig vilja utveckla en modern välfärdsmodell med rättigheter och möjligheter till inflytande för de mest utsatta. Begrepp som stärkt delaktighet, kvalitet, trygghet och närvaro nämns.

Den situation som ett vinsttak innebär kommer att slå sönder väl fungerande verksamheter, där inte minst kvinnor startat och driver smarta lösningar för brukarna. Sverige har välfärdsföretag som ligger i framkant och sticker ut med lösningar som gynnar medborgarna och framför allt de människor som verksamheterna är till för.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regner:

 

Bedömer statsrådet att förutsättningarna för kommunerna att bedriva en effektiv socialtjänst kommer att påverkas negativt av ett vinsttak för företag som utför uppdrag inom socialtjänsten, och vilka åtgärder är statsrådet i så fall beredd att vidta inom sitt ansvarsområde?