Interpellation 2017/18:58 Överklagande vid offentlig upphandling

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

All offentlig upphandling ska vara rättssäker och effektiv och se till att alla aktörer har möjlighet att vara med. Årligen sker offentlig upphandling i vårt land för över 600 miljarder kronor, varvid det viktigaste är att värna skattebetalarnas pengar, vara kostnadseffektiv utan att ge avkall på kvaliteten samt slå vakt om den sociala och miljömässiga hållbarheten.

Regeringens nya förslag om att införa en särskild avgift för att möjliggöra överklagande inom en upphandlingsprocess riskerar att bidra till snedvriden konkurrens, minskad rättssäkerhet och betydligt mer begränsade möjligheter för mindre, enskilda aktörer att vara delaktiga i en upphandlingsprocess på lika villkor.

Samtidigt har 99,3 procent av svenska företag i dag färre än 49 anställda. Det betyder att de ingår i gruppen småföretag, och 60 procent av dessa företag har inte den mall att arbeta efter eller de resurser som krävs för att kunna konkurrera på samma villkor som större aktörer. Att införa en avgift för överklagande förstärker skillnaden mellan små och stora aktörer.

Det vore därför en mycket olycklig utveckling om regeringen går vidare och presenterar ett lagförslag som får som konsekvens att enskilda mindre aktörer hamnar i underläge och inte kan hävda sin rätt och överklaga ett beslut som man anser är felaktigt och orätt.

I ett svar till Hans Rothenberg på en skriftlig fråga om offentlig upphandling(Fi2017/0388/OU) hänvisade statsrådet Ardalan Shekarabi endast till en pågående utredning och kartläggning av överprövningsmål. Inga konkreta besked gavs. Men därtill finns det en risk att det fortsatt kvarstår kunskapsluckor hos aktörer inom offentlig upphandling, varvid besluten som fattas är dåligt underbyggda, med undermåliga underlag som leder till felaktiga beslut, godtycke, misstag och i slutändan dyrköp. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Kommer statsrådet att säkerställa att alla orsaker som härrör från undermåliga underlag först och främst tas i beaktande för att säkerställa att förfrågningsunderlag inte brister?