av Lotta Finstorp (M)
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Etableringen av nyanlända är en av de viktigaste frågorna vi har att arbeta med i dag och under lång tid framåt. I början av mandatperioden utlovade regeringen snabba resultat där integrationspolitiken skulle läggas om med satsningar på utbildning och individuellt anpassade vägar till jobb.
Arbetsmarknad- och etableringsministern satte bland annat upp målet om att alla nyanlända ska komma i arbete inom två år från beviljat uppehållstillstånd. Så har inte blivit fallet.
Vad som i stället har hänt är att tudelningen på arbetsmarknaden har ökat, och skillnaden i arbetslöshet mellan utrikes och inrikes födda har blivit större. Första kvartalet 2018 låg arbetslösheten bland utrikes födda 15–74 år på 4,2 procent, medan motsvarande för utrikes födda var 15,5 procent.
Utanförskapet vad gäller utomeuropeiskt födda och deras svårigheter att komma in på den svenska arbetsmarknaden är en av våra svåraste utmaningar framöver. Att så få lyckats komma in på arbetsmarknaden under en högkonjunktur skapar en oro för vad som kan uppstå när konjunkturen viker.
Med anledning av ovan vill jag därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:
Vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra etableringen av nyanlända så att de inte hamnar i långvarigt bidragsberoende och utanförskap?