Interpellation 2017/18:499 Effekterna av den nya postförordningen

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Postnord har svårt att leverera resultat varför regeringen tillsatte en utredning som ska ge svar på vilka åtgärder som krävs för att förbättra leveransen. Utredningen resulterade i en ny postförordning som träder i kraft under 2018 och som leder till rejäla försämringar av postbefordran. Den nya postförordningen är ett resultat av att Postnord inte når upp till sina lönsamhetskrav – åtgärden för att förbättra lönsamheten är att försämra servicen i allmänhet.

I sig har försämringen redan trätt i kraft lite i smyg. Redan nu är det väldigt svårt för Postnord att leverera A-försändelser över natten. Det räcker med att mottagaren har sin verksamhet lite avsides för att leveranserna försenas med en dag. Detta påpekas av näringsidkare som har daglig kontakt med sina kunder som saknar sina brev eller rek. Med den nya postförordningen innebär det att det i praktiken tar tre dagar för A-brev att nå fram.

Postnords grundläggande uppdrag med snabba och effektiva transporter av brev och paket hamnar i skuggan i arbetet med att försöka lösa strukturella lönsamhetsproblem. Servicen kommer då på undantag. Detta är ytterligare ett förslag som slår mot företag och invånare i Norrland.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet att agera avseende den oro som finns på grund av de förändrade postrutinerna som i stor grad påverkar företagare och invånare i Norrland?