av Anders Hansson (M)
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Att som misstänkt för ett brott kunna göra dig förstådd och förstå de anklagelser som riktas mot dig är en samhällelig rättighet. Samtidigt kan inte rätten till domstolstolk obehindrat få kosta utan konkreta riktlinjer från regeringens sida.
Tolkkostnaderna för domstolarna har ökat mycket kraftigt de senaste åren; tittar man på en tioårsperiod har det accentuerats kraftigt på senare år. Ökningen har varit störst inom brottmål mot person. På tre år har kostnaderna ökat från 13,7 miljoner till 30,2 miljoner kronor, en ökning med 120 procent. Kostnaderna för alla mål har ökat med 18 procent.
Regeringen presenterade den 20 oktober 2017 ett tolkpaket för att motverka bristen på tolkar i offentlig sektor. En av de åtgärder som presenterades är ett uppdrag till samtliga myndigheter – bland annat Sveriges Domstolar – att redovisa hur deras användning av tolkar kan effektiviseras. Myndigheterna ska bland annat redovisa vilka initiativ respektive myndighet har tagit och hur man avser att fortsätta arbeta för att effektivisera tolkanvändningen. Det är positivt.
Men de ökade kostnaderna borde föranleda regeringen att också se över riktlinjerna för bekostnaden av tolkanvändning i domstol, vare sig det rör sig om egenfinansieringsgrad eller annan åtgärd.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Avser ministern att vidta någon åtgärd i syfte att se över riktlinjerna för bekostnaden av tolkanvändning i domstol?