Interpellation 2017/18:46 Förbud mot utförsel av stöldgods

av Edward Riedl (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Utförsel av stöldgods från landet är ett stort problem i Sverige. Varje år drabbas svenskar av tusentals inbrott och stölder där majoriteten begås av yrkeskriminella som sedan skeppar stöldgodset ut ur Sverige. Det handlar om båtmotorer, bilar och bildelar, arbetsfordon, cyklar och mycket annat.

Samtidigt är tullens uppdrag i dag för snävt fokuserat för att stoppa denna verksamhet. I regleringsbrevet till Tullverket står det att verket ska ”förhindra smuggling av narkotika och vapen liksom att förhindra storskalig eller frekvent illegal införsel av alkohol och tobak”. Varken stöldgods eller utförsel nämns. Fokus är därmed allt för starkt viktat mot införsel.

I dag har tullen väldigt få befogenheter för att stoppa vad de misstänker är utgående stöldgods. Detta gör att det har uppstått stor frustration bland de anställda vid tullstationerna. Bara 2 procent av all utåtgående trafik undersöks. För att utöka möjligheterna för tullen att hindra denna typ av verksamhet och bidra till att den låga uppklarandegraden bland dessa brott skulle öka, föreslås därför ett tillägg i 8 kap. brottsbalken alternativt en ny förordning om förbud för utförsel av stöldgods (jämförelse med förordningen [1994:1266] om förbud mot utförsel av snus). 

Med anledning av ovanstående vill jag justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kan ministern tänka sig att införa ett utförselförbud för stöldgods i 8 kap. brottsbalken som föreslagits av Tullverket, eller möjligen en ny förordning om förbud för utförsel av stöldgods?