Interpellation 2017/18:459 Ett nationellt skogsprogram

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Det är märkliga tider för den svenska skogsnäringen. Å ena sidan är framtidstron inom skogsindustrin stor. Efterfrågan på hållbara biomasserade material och produkter växer, och allt fler inser att skogen har en nyckelroll i omställningen till ett klimatsmart och biobaserat samhälle.

Samtidigt finns en stor och snabbt växande oro och osäkerhet hos Sveriges skogsägare. Ägande- och brukanderätten har under innevarande mandatperiod blivit alltmer ifrågasatt, och regeringen har låtit utreda flera förslag som ytterligare skulle minska skogsägarnas möjlighet att råda över den egna skogen. Förslaget om en utvidgad talerätt är ett konkret exempel på detta. Samtidigt blundar regeringen för problem med hur dagens lagstiftning är utformad och tillämpad. Här kan problemen kopplade till artskyddsförordningen tas som exempel. Trots att generaldirektörerna för Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket redan i juni 2016 uppmanade regeringen att göra en översyn av regelverket har inget hänt. Regeringen duckar och säger att "frågan bereds i Regeringskansliet".

Nu mer än någonsin behöver Sverige ett nationellt skogsprogram. Ett program som samlar skogens aktörer för att skapa bättre förutsättningar för en växande skogsnäring med goda och långsiktiga villkor. Jag och Moderaterna är övertygade om att den svenska skogen har mer att ge. Ett nationellt skogsprogram byggt på principen om frihet under ansvar och skogsvårdslagens två jämställda mål om miljö och produktion skulle kunna spela en viktig roll för att ytterligare utveckla skogsnäringen och bättre ta vara på den svenska skogens enorma potential.

Alliansregeringen påbörjade också ett arbete med ett nationellt skogsprogram. Ett arbete som den nuvarande regeringen lovade att ta vidare. När nuvarande regering påbörjade sitt arbete med programmet precis i början av 2015 var beskedet att arbetet beräknades ta två till tre år. Nu har både två och tre år passerat, men något nationellt program är inte framtaget. Från inblandade aktörer hörs rapporter om att arbetet avstannat och att regeringspartierna inte förmår enas om vilken inriktning programmet ska ha. Det är olyckligt att regeringspartiernas oförmåga att komma överens drabbar Sveriges skogsägare och skogsindustri.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht följande:

 

  1. Vad är orsaken till att också arbetet med det nationella skogsprogrammet har dragit ut på tiden?
  2. Kommer statsrådet innan mandatperioden är slut att presentera ett förslag till nationellt skogsprogram?