Interpellation 2017/18:458 EU:s antibiotikastrategi

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ett globalt och mycket allvarligt problem är antibiotikaresistens. Utan verksam antibiotika är mycket av den moderna sjukvården i form av cancerbehandlingar, transplantationer och vanliga operationer inte möjliga eller åtminstone extremt riskfyllda. Redan i dag drabbas sjukvården av fler infektioner och ökad dödlighet på grund av antibiotikaresistens. Sverige är förhållandevis förskonat än så länge, men i Europa i stort är problemen betydande. Den europeiska smittskyddsmyndigheten uppskattar att hela 25 000 dödsfall inom EU beror på antibiotikaresistens.

Sverige har arbetat mycket aktivt och under lång tid för att förebygga antibiotikaresistens genom att minska överanvändningen av antibiotika till såväl djur som människa. Detta arbete har också gett goda resultat, även om arbetet självfallet måste fortsätta. Om vi tittar på antibiotikaanvändningen inom jordbruket är Sverige ett fantastiskt gott exempel. Sveriges djurhållare har friska djur och en god djuromsorg, vilket resulterar i en i internationell jämförelse extremt låg användning av antibiotika. För detta förtjänar Sveriges lantbrukare beröm och uppskattning. Som konsument kan man ge beröm och uppskattning konkret genom sitt val i köttdisken.

Det är också viktigt att staten, liksom kommuner, regioner och landsting, värdesätter smittskydd, djurskydd och antibiotikaanvändning vid offentlig upphandling. Det handlar i grunden också om att skapa en sjyst konkurrens.

Just nu pågår arbete på EU-nivå för att ta fram en gemensam antibiotikastrategi. Här är det viktigt att Sverige är pådrivande. På EU-nivå behövs skärpt lagstiftning. Särskilt angeläget är att förbjuda användning av antibiotika i förebyggande syfte inom djuruppfödning och att minska användningen av antibiotika till hela djurgrupper.

Sverige och den svenska regeringen har en viktig uppgift att som sagt vara pådrivande men också en viktig kunskapsspridande uppgift. Sveriges bönder har receptet mot överanvändning av antibiotika. Regeringen behöver hjälpa till att sprida detta så att också länder som Italien, Cypern och Spanien slutar behandla friska djur med antibiotika.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht följande:

 

  1. Vad gör statsrådet och den svenska regeringen för att driva på så att EU:s antibiotikastrategi blir ett kraftfullt redskap i arbetet mot överanvändningen av antibiotika inom den europeiska djurproduktionen?
  2. Hur bedömer statsrådet möjligheterna att få till stånd ett förbud inom EU mot användning av antibiotika i förebyggande syfte?
  3. Vad gör statsrådet och regeringen för att sprida det positiva svenska exemplet om hur ett gott smittskydd och god djuromsorg leder till en mycket låg förskrivning av antibiotika inom djurhållningen?