Interpellation 2017/18:450 Regelförbättringar

av Lars Beckman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Näringslivets Regelnämnd NNR publicerade nyligen en rapport – Ny mandatperiod, nya möjligheter – som består av två delar. Den ena delen är en Skopundersökning som redogör för hur företagare upplever regler och regelverk, såsom om det blivit enklare eller krångligare, vilka regelområden som utgör hinder för att växa, reglers påverkan till expansion samt företagarnas förtroende för regelförbättringsarbetet.

När den mandatperiod som snart är slut summeras konstaterar landets företagare att det har varit fyra förlorade år för det statliga regelförbättringsarbetet i Sverige, enligt NNR. Kostnaderna för företag till följd av regler har ökat, och företagen upplever ett ökat krångel. Näringslivets egna förbättringsförslag har inte fått gehör, och en process för att ta hand om regelförbättringsarbetet saknas. Företagarnas förtroende för regeringens regelförbättringsarbete är lågt – 74 procent har inget eller enbart litet förtroende.

Den andra delen präglas av framåtblick och lösningar. Här ger NNR konkreta förslag till åtgärder för att regelförbättringsarbetet under nästa mandatperiod ska ge ett bra resultat.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

  1. Vad vill ministern och regeringen göra för att förbättra den svenska konkurrenskraften med fler växande företag?
  2. Inom vilka delar vill ministern och regeringen genomföra förbättringar och förenklingar av befintligt regelverk (processer och konkreta förbättringsförslag)?
  3. Hur ser ministern och regeringen på förslagen kring tillämpningen av regelverk hos länsstyrelser och kommuner, samt arbetet med att effektivisera och minska företagens uppgiftslämnande?
  4. Delar ministern uppfattningen som finns hos näringslivet att regelkrånglet har ökat under den innevarande mandatperioden?
  5. Anser ministern att det är en prioriterad åtgärd att minska regelkrånglet för svenska företag?