Interpellation 2017/18:449 Regeringens jobblöften

av Niklas Wykman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Socialdemokraterna gick 2014 till val på målet om EU:s lägsta arbetslöshet. Sverige låg då på tolfte plats när det gäller lägst arbetslöshet i EU. Sverige är nu längre ifrån att ha EU:s lägsta arbetslöshet än när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillträdde. Tjeckien hade 2017 en arbetslöshet på 2,9 procent, att jämföra med Sveriges arbetslöshet på 6,7 procent – och vi har tappat fyra placeringar till 16:e plats i EU.

Inför förra valet utlovade Socialdemokraterna också att alla förslag skulle ”jobbstreamas”, vilket innebar att statsministern skulle kräva svar från varje statsråd om ett förslag ledde till fler jobb eller inte. ”Om jag får bilda regering så kommer jag att kräva besked av varje statsråd och varje myndighetschef om ett beslut innebär fler jobb eller ej”, sa statsministern i april 2014. Nu väcks frågan om detta verkligen skett.

För hur kan det i så fall vara så att förslag som direkt slår mot jobb, såsom höjd a-kassa, försämringar av RUT- och ROT-avdrag och förändringar i sjukförsäkringen, har genomförts av Löfvens regering? Dessutom vägrar regeringen även fortsättningsvis att redovisa sysselsättningseffekterna av sina reformer.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är med anledning av ovan:

 

1. Är det ministerns bedömning att Sverige kommer att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020?

 

2. Har alla förslag som regeringen lagt fram jobbstreamats?