Interpellation 2017/18:44 Utredningar om sexualbrott mot barn

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sexualbrotten ökar kraftigt i Sverige. 2016 polisanmäldes närmare 20 300 sexualbrott, vilket är en ökning med 12 procent på bara ett år.

6 720 av dessa anmälningar rubricerades som våldtäkter, varav 3 010 var mot barn mellan 0 och 17 år.

När det gäller brott mot barn ska dessa utredas skyndsamt. Senast 90 dagar från det att det finns en skäligen misstänkt ska åklagare besluta om åtal ska väckas eller inte. Olika rapporter, bland annat en rapport från Rädda Barnen, har visat att denna tidsfrist inte hålls.

Den senaste tiden har poliser vittnat om att de inte hinner utreda brott mot barn. Till och med så grova brott som våldtäkter mot barn läggs på hög och utreds inte i tid.

Jag är mycket orolig över denna utveckling, både när det gäller ökningen av sexualbrotten och att utredningstiderna ökar.

Den nationella samordnaren mot våld i nära relationer, Carin Götblad, föreslog att det ska införas en sammanhållen tidsfrist för hela rättsprocessen när det gäller brott mot barn.

I maj 2015 ställde jag en interpellation till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman om han tänkte införa en sammanhållen tidsfrist.

Ygemans svar var att den socialdemokratiskt ledda regeringen ansåg att det är angeläget att ärenden gällande brott mot barn hanteras skyndsamt, då barn är särskilt utsatta, samt att förebygga och bekämpa brott mot barn var en högt prioriterad fråga för regeringen. Ygeman avsåg att nära följa hur myndigheterna arbetar med att nå tidsfristerna. Gällande den sammanhållna tidsfristen blev svaret att detta bereds i Regeringskansliet.

Nu har det gått 2 år och 4 månader sedan detta svar, och vi kan konstatera att situationen har förvärrats.

Mina frågor till justitie-och inrikesminister Morgan Johansson är därför:

 

1. Vilka åtgärder har regeringen vidtagit för att prioritera frågan om att förkorta handläggningstiderna när det gäller sexualbrott mot barn?

2. Tänker ministern och regeringen införa en sammanhållen tidsfrist för hela rättsprocessen gällande brott mot barn?