Interpellation 2017/18:438 Enskilda avlopp

av Edward Riedl (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Att enskilda avlopp är ett miljöproblem har hävdats länge. Nu har en forskarrapport från Havs- och vattenmyndigheten motbevisat detta. Om enskilda avlopp inte ligger i direkt anslutning till ett vattendrag utgör de inte något stort miljöproblem, så som det tidigare har sagts från olika myndigheters sida.

Under alltför lång tid har människor bosatta på landsbygden tvingats betala stora summor pengar för att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp, trots att vetenskapligt stöd alltså saknats. Kostnaden för fastighetsägarna kan bli så hög som uppåt en halv miljon kronor, ibland ännu mer, visar en granskning av Kalla fakta. Om befintliga lösningar redan fungerar, eller om det finns billigare lösningar som klarar gränsvärdena, är det orimligt att människor tvingas att ansluta sig till det kommunala systemet.

Såväl den svenska forskarrapporten som internationell forskning är överens; förutsatt att det som kommer ut från reningsanläggningen inte går rakt ut i ett vattendrag behövs ingen ytterligare rening från exempelvis en trekammarbrunn med infiltration.

Trots detta finns det kommuner som vägrar att acceptera fakta och fortsätter att agera som förut genom att döma ut enskilda avlopp med invändningen att det inte går att mäta föroreningarna som dessa släpper ut. Problemen med det resonemanget är två. Dels innebär det omvänd bevisbörda, dels är det inte sant. Det blir särskilt problematiskt när denna rigida inställning kan innebära kostnader på uppåt en halv miljon kronor för enskilda fastighetsägare. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Hur avser ministern att gå vidare i frågan, och kommer ministern att ställa krav på kommunerna att följa forskningsrönen om att enskilda avlopp inte utgör ett miljöproblem och därmed bör tillåtas?