Interpellation 2017/18:436 Viltolyckor

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffar i genomsnitt en viltolycka var nionde minut i Sverige. Det innebär att över 61 000 fordon varje år är iblandade i en viltolycka. Att olyckorna måste bli färre är nog alla överens om, men tyvärr sker det motsatta. Statistiken från Nationella Viltolycksrådet visar på en dramatisk ökning av antalet viltolyckor under 2017.

En kombination av ökade stammar av vissa arter och en vinter som vädermässigt varit svår för djuren har gjort att olyckorna med renar ökat med 31 procent, och för älg och rådjur har olyckorna ökat med 28 procent.

Polisen har god kännedom om var olyckorna skett, och i Västerbotten har de rapporterade olyckorna varit särskilt koncentrerade till särskilda vägsträckor. Underhållet av viltstängsel har tidigare varit kritiserat för att vara i dåligt skick och i behov av renovering. Det svenska vägnätet är drygt 21 000 mil långt, men bara ca 500 mil av dessa vägar täcks av viltstängsel.

När antalet olyckor ökar är det uppenbart att mer behöver göras, och det faktum att polisen är väl förtrogen med var olyckorna sker borde få Trafikverket att göra riktade insatser mot dessa platser. Tyvärr sker inte detta. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit, och vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta, för att säkra upp det svenska vägnätet och minska antalet viltolyckor?