Interpellation 2017/18:43 Språkutbildning för nyanlända kvinnor

av Jessika Roswall (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

En av Sveriges största jämställdhetsutmaningar är det låga arbetskraftsdeltagandet och den låga sysselsättningsgraden bland utrikes födda kvinnor. Regeringen konstaterar på sin hemsida att om utrikes födda kvinnor skulle jobba i samma utsträckning som inrikes födda kvinnor så skulle bnp-nivån bli 1,5 procent högre, arbetslösheten 1 procentenhet lägre, och de offentliga finanserna skulle stärkas med ca 37 miljarder kronor. För att öka arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningen spelar föräldraförsäkringens utformning, tillgången till förskola, försörjningsstödets utformning och även normer och attityder en stor roll.

En sak som skulle kunna påskynda etableringen på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor är bättre tillgång till svenskundervisning under föräldraledigheten. Regeringen gör en liten satsning på detta i sin budget, men samtidigt framkommer nu att vissa kommuner – bland annat Göteborg – inte tillåter den som är föräldraledig att läsa på sfi.

Trots att det i prop. 2014/15:85 tydligt framgår att huvudmannen för utbildning i svenska för invandrare ska verka för att undervisningen erbjuds på tider som är anpassade efter elevens behov är det nuvarande regelverket inte tillräckligt. Det är tydligt att det inte fått det genomslag som var avsett när det skapades. För att ytterligare öka flexibiliteten inom sfi behövs det en tydligare reglering.

Det är mycket anmärkningsvärt att regeringen inte reagerar hårdare när kommuner bryter mot lagens intentioner genom att inte erbjuda sfi under föräldraledighet.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta åtgärder för att nyanlända kvinnor, oavsett bosättningsort, ska kunna lära sig svenska under föräldraledigheten?