Interpellation 2017/18:403 Reglering av telefonförsäljning och undantaget för lotteriförsäljning

av Mats Green (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Regeringen har nyligen aviserat att man avser att lagstifta om ett skriftlighetskrav vid telefonförsäljning. Konsumentminister Per Bolund har dock klargjort att lagstiftningen inte är generell, utan att det ska finnas ett undantag för spelmarknaden. Detta har regeringen landat i trots att lotteriförsäljning via telefon kännetecknas av de största problemen. 

Att regeringen gör ett undantag för lotteriförsäljning i den planerade lagstiftningen väcker flera frågor. De frågor som man i första hand ställer sig är hur regeringen motiverar ett undantag för just den här typen av verksamhet och vilket egenintresse det socialdemokratiska partiet finner i att skräddarsy en telefonförsäljningsreglering på det här sättet. Telefonförsäljningen av de lotter som fyller den socialdemokratiska partikassan träffas alltså inte av den föreslagna lagstiftningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

  1. Vad har statsrådet för förklaring till att det återfinns ett undantag för spelmarknaden i den föreslagna regleringen gällande skriftlighetskrav vid telefonförsäljning?
  2. Hur ser statsrådet på det faktum att detta område är undantaget i regleringen mot bakgrund av de diskussioner om specifik lotteriförsäljning som förevarit?