Interpellation 2017/18:401 Arbetskraftsinvandring och kompetensförsörjning

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Statistik från Tillväxtverket visar att sju av tio företag i Sverige vill växa, men hindras på grund av kompetensbrist. Den bilden bekräftas av Arbetsförmedlingen, som pekat på en alltmer utbredd brist på kvalificerad arbetskraft. Enligt Världsbankens Global Competitiveness Report är det svenska företagsklimatet ett av världens bästa, men just när det gäller förmågan att attrahera och behålla talanger ligger Sverige sämre till.

Under de senaste åren har många fall av så kallade kompetensutvisningar uppmärksammats. Arbetskraftsinvandrare utvisas för minsta avvikelse i fråga om alltifrån försörjningskrav till kollektivavtal. I andra fall har det rört entreprenörer som har valt att sänka sin lön tillfälligt för att få sina företag att klara sig. Läget har dock ändrats, dels genom två domar från Migrationsöverdomstolen och dels genom nya lagändringar som drivits fram av Alliansen i riksdagen.

Mot bakgrund av detta är det nu hög tid för Sverige ställa om till en politik som uttalat bejakar arbetskraftsinvandring i syfte att locka hit internationell högkvalificerad arbetskraft och expertis. Att endast bedriva en defensiv politik i syfte att stoppa utvisningar är inte tillräckligt. Sverige måste lyfta blicken och bedriva en framåtsyftande politik som tar frågan om arbetskraftsinvandring på största allvar. Moderaterna har bland annat föreslagit att Sverige ska införa talangvisum där högkvalificerad arbetskraft ges möjlighet till visering för att söka arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka initiativ, förutom de som regeringen redan har presenterat, ämnar statsrådet vidta för att förbättra förutsättningarna för kompetensförsörjning från andra länder och arbetskraftsinvandring till Sverige?