Interpellation 2017/18:398 En svag skatteunderlagstillväxt

av Lotta Finstorp (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Sveriges Kommuner och Landstings första skatteunderlagsprognos för året konstateras att högkonjunkturen fortsätter under det närmaste året för att därefter klinga av. Från 2019 beräknas skatteunderlaget öka långsammare.

SKL:s chefsekonom Annika Wallenstam bedömer att antalet arbetade timmar inte kommer att öka under nästa år om högkonjunkturen mattas av. Det innebär att den starka skatteunderlagstillväxt som kommuner, landsting och regioner har haft under konjunkturuppgången år 2010 till 2016 nu dämpas betydligt. Under flera år har skatteunderlaget ökat med mer än 4,5 procent per år. Från och med 2019 beräknas den årliga ökningstakten i stället ligga under 3,5 procent.

Annika Wallenstams oro är att om inget görs finns det en risk för ett glapp mellan kommunsektorns intäkter och de växande behoven av skola, vård och omsorg, som den snabba befolkningsutvecklingen för med sig. Kommuner, landsting och regioner behöver både anpassa verksamheten och förstärkningar från staten för att hantera de förändrade förutsättningarna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att anpassa glappet mellan de kommunala intäkterna och behoven i kommunal offentlig sektor?