Interpellation 2017/18:343 Säkerhet inom flygledning

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Huvudsakligt fokus inom flygbranschen är, har alltid varit och kommer alltid att vara säkerhet. Utan en fullgod säkerhet lyfter inga flyg, och vid minsta tvivel på säkerhetens duglighet tas plan ner på marken och genomgår stora säkerhetskontroller.

Det är i ljuset av detta märkligt att Sverige, som i princip enda land i världen, är på väg att införa en centralisering av flygledarverksamheten. Vi ska bejaka ny teknik och möjligheterna som kommer med den tekniska utvecklingen, men vi ska också göra ansvarsfulla bedömningar utifrån säkerhetsperspektivet.

Flygledarverksamheten bör anses som en av de absolut viktigaste komponenterna för flygets säkerhet och den viktigaste som är beroende av den mänskliga faktorn. Att samtidigt styra och övervaka två eller fler flygplatser kan komma att bli en svår arbetsuppgift givet den stora mängden och variationen som flygledarna simultant måste ägna sig åt.

Störst risk finns vid start och landning. Flygledarna följer därför alltid flygplan och helikoptrar med blicken tills de har parkerat eller är i luften med landningsställen infällda och har kommit upp på högre höjder. Denna möjlighet försvinner om flygledarna ska ha kontroll över flera flygplatser samtidigt.

Det är ofrånkomligt att uppmärksamheten på ett specifikt flygplan blir mindre ju fler plan man som flygledare ska ha uppsikt över. Om något väsentligt missas kan konsekvenserna bli stora. Eventuella räddningsinsatser skulle kunna försenas om fokus hos flygledarna är riktade mot en annan flygplats.

Det finns uppenbara farhågor med fjärrstyrningen, och givet att riskerna fortfarande inte är klarlagda är det anmärkningsvärt att Sverige i praktiken kommer att fungera som försöksverksamhet om förslaget blir verklighet. Hur flygledartjänsterna kan anpassas till framtiden måste samlat bedömas utifrån risker och möjligheter. Frågetecknen kring säkerheten måste rätas ut innan vi kan gå vidare. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att säkerheten inte äventyras vid ett skifte mot en fjärrstyrning av flygledarverksamheten?

Bedömer ministern att en flygledare kommer att kunna hantera flera flygplatser samtidigt med bibehållen säkerhet?