av Fredrik Malm (L)
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Att vänta länge på asylbesked är destruktivt och svårt för varje människa som berörs. Långa väntetider är också kostsamt för samhället. Antalet asylsökande som kommit till Sverige under senare år har varit väldigt stort, vilket självklart påverkar handläggningstiderna för asylbesked. Det krävs åtgärder för att korta handläggningstiderna, framför allt hos Migrationsverket men även hos migrationsdomstolarna. Dessvärre har dock regeringen bidragit till att handläggningstiderna förlängs.
Regeringen har i och med den tillfälliga asyllagstiftningen infört korta tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader. De korta uppehållstillstånden leder till en rad problem, framför allt för individen men också för samhället. När dessa korta uppehållstillstånd nu löper ut och måste förlängas leder det till mer arbete för Migrationsverket.
Därtill innebär den tillfälliga asyllagstiftningen att de som får status som flyktingar har rätt till familjeåterförening, vilket gruppen alternativt skyddsbehövande saknar. Detta leder i sin tur till fler överklaganden avseende statusbedömningen.
Regeringens lagstiftning om uppehållstillstånd för gymnasiestudier är både rörig och komplicerad och bidrar till allt annat än klarhet om vad som gäller för unga asylsökande. Dessutom lägger den ett alltför stort ansvar på lärare och rektorer, som i praktiken blir en del av asylbedömningen.
Även regeringens egen myndighet, Migrationsverket, har konstaterat att regeringens lagändringar medfört komplexitet i ärendehanteringen, vilket bidrar till lägre produktivitet. I klartext betyder det att regeringen inte bidrar till att korta handläggningstiderna utan i stället gjort dem längre, vilket drabbar enskilda människor och kostar samhället pengar.
Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon är:
1. Vad har regeringen gjort för att korta de långa handläggningstiderna i asylprocessen?
2. Anser statsrådet att dessa åtgärder är tillräckliga eller kommer mer att göras?