av Ola Johansson (C)
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
I december kritiserade Riksrevisionen regeringen för att sakna den överblick som krävs för att vara en kompetent beställare av uppdrag. Revisionen pekar på en bristande kommunikation mellan Regeringskansliet och de sju ansvariga länsstyrelserna kring ställföreträdar- och överförmyndarverksamheten och påpekar bland annat att den roll som ålagts dessa länsstyrelser inte kunnat uppfyllas, eftersom det saknas statistik och kunskap att utgå från för att utbilda och stödja överförmyndarverksamheterna.
Uppmaningen är att snarast tillsätta en utredning som lägger fram förslag på en utökad professionalisering och som pekar ut en central myndighet i stället för de sju länsstyrelser som nu har ett samordnande uppdrag och utövar tillsyn av 230 kommunala överförmyndare, i runda tal 94 000 gode män till ca 123 000 huvudmän. Det föreslås att delar av verksamheten professionaliseras och att det bestäms i vilken form och på vilken nivå i hierarkin det sker. På kort sikt uppmanas regeringen att ta ställning till de initiativ som tagits av Pensionsmyndigheten, Finansinspektionen och Kronofogdemyndigheten att registerföra huvudmän samt utbilda gode män.
Listan kan göras lång över brister i systemet och punkter där regeringen varit passiv. Faran med att låta detta bestå ligger i att tusentals av de mest utsatta i samhället riskerar att stå helt hjälplösa om systemet kollapsar och kommunernas överförmyndare inte längre klarar av att rekrytera, utbilda och granska gode män och ställföreträdare.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i en skrivelse till regeringen framfört liknande synpunkter, och det finns tillkännagivanden från riksdagen om att systemet måste ses över.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon: