Interpellation 2017/18:311 Förändringar på riksväg 50

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Under sommaren 2018 kommer Trafikverket att genomföra stora förändringar på riksväg 50 mellan Söderhamn och Glössbo. Förändringarna görs främst i syfte att höja säkerheten på vägsträckan.

Regionens lantbrukare, likt de allra flesta, välkomnar att säkerheten på riksväg 50 mellan Söderhamn och Glössbo höjs. Vad som dock är oroväckande är de konsekvenser som den planerade avsmalningen av riksväg 50 medför, liksom en sänkning av hastigheten på den aktuella vägen. Trafikverkets plan innehåller en förändring av bredden på riksväg 50 – en avsmalning från 14 till 9 meter. Vägsträckan mellan Söderhamn och Glössbo trafikeras intensivt av transporter från omnejdens bönder. Dessa transporter är ofta breda och tunga och kör ytterst försiktigt och långsamt.

För bönderna, som fortsättningsvis kommer att trafikera vägen, innebär förändringarna av vägbredden inte nödvändigtvis några större problem. Regionens bönder är dock medvetna om vilka problem vägförändringen kommer att innebära för övriga trafikanter. Trafikstockningar kommer att bli allt vanligare och orsaka stora problem för pendlare, bussar och utryckningsfordon när möjligheten till omkörning försämras betydligt. Säkerheten på våra vägar är av hög prioritet, men den här typen av förändringar av våra vägnät innebär enbart en försämring av framkomligheten på våra vägar.

Farhågorna hos bönderna som trafikerar sträckan mellan Söderhamn och Glössbo är att de kommer att pekas ut som en belastning av övriga bilister som nyttjar vägen eftersom de inser att deras transporter kommer att orsaka trafikproblem. Det här är även något som har fått fler lantbrukare i landet att bli oroliga för vilka vägförändringar som väntar dem om det här blir en allt vanligare förändring av Sveriges vägnät. I Trafikverkets nationella plan pekar myndigheten på att det kommer att både vägunderhåll och vägar kommer att bli sämre om inte regeringen skjuter till resurser eller gör omprioriteringar mellan de olika trafikslagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

  1. Anser statsrådet att den här typen av förändringar av Sveriges vägnät är önskvärd? 
  2. Vad har statsrådet för besked till alla de lantbrukare och övriga trafikanter som känner oro inför försämrad framkomlighet på våra vägar på grund av smalare vägar?
  3. Alla de som pendlar mellan Söderhamn och Bollnäs riskerar såväl sämre trafiksäkerhet som längre pendlingstid med en smalare väg. Vad anser statsrådet om att pendlingstiderna blir längre inom viktiga arbetsmarknadsregioner?
  4. Anser statsrådet att det är rimligt att Hälsingland i många avseenden har fått väsentligt sämre vägar?