Interpellation 2017/18:308 Fordonsmålvakter

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Riksdagen beslutade i maj 2017 om ett tillkännagivande om att regeringen bör se över möjligheten att skärpa lagstiftningen mot fordonsmålvakter. Genom att låta en fordonsmålvakt, normalt en person utan utmätningsbara tillgångar, stå som registrerad ägare till ett fordon kan den civilrättsliga ägaren och brukaren undandra sig det betalningsansvar som följer av ett fordonsinnehav.

Infrastrukturminister Anna Johansson nämnde den 12 januari 2017 i sitt svar svar på en skriftlig fråga om eventuella åtgärder för att komma till rätta med problematiken med bilmålvakter bland annat att de nya reglerna har gjort det mindre lönsamt att ha fordon registrerade på fordonsmålvakter genom att skulder följer med fordonet och inte den juridiska ägaren. Därmed kan fordon ägda av målvakter beslagtas och skrotas eller säljas om skulderna inte blir betalda. Syftet med regelförändringarna var att skapa verktyg för polisen, Kronofogdemyndigheten och andra myndigheter att komma åt fordonsägare som inte gör rätt för sig, och att förbättra trafiksäkerheten på vägarna genom att lättare få bort skrotfärdiga bilar och dessutom få dem destruerade på ett sådant sätt att de inte skadar miljön.

Problemet kvarstår dock eftersom de personer som registreras på dessa fordon och blir fordonsmålvakter ofta saknar utmätningsbara tillgångar och värdet på bilarna är så lågt att det inte på långa vägar räcker för att betala upplupna skulder som skatter, parkeringsavgifter, registeravgift etc. Den som i själva verket använder sig av fordonet kan inte åtalas eller utkrävas något ekonomiskt ansvar, eftersom denne inte är den person som står som registrerad ägare.

Problemet med så kallade fordonsmålvakter har inte upphört i och med de nya bestämmelserna, utan kvarstår eftersom många bilar är i så dåligt skick att de inte är utmätningsbara. Dessutom får kommunerna inte flytta bilar som är felparkerade. För att komma till rätta med dessa problem har riksdagen beslutat om ett tillkännagivande om ytterligare skärpningar som innebär att problemet med fordon som registrerats på medellösa så kallade fordonsmålvakter upphör.

Jag vill fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

När kommer regeringen att skärpa lagstiftningen så att antalet bilmålvakter minskar och företeelsen att en obegränsad mängd fordon är registrerade på fysiska personer vilka saknar utmätningsbara tillgångar upphör att existera?