Interpellation 2017/18:296 Mer kollektivtrafik för pengarna

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har nyligen presenterat rapporten Mer kollektivtrafik och samhällsnytta för pengarna. I rapporten analyseras hur de regionala kollektivtrafikmyndigheterna kan få både mer kollektivtrafik och mer samhällsnytta för pengarna.

Från 2007 har kostnaderna för den lokala och regionala kollektivtrafiken ökat – från 28,4 miljarder kronor till 45,6 miljarder kronor år 2016. Detta hänger samman med flera saker, bland annat att vi nu har en utbyggd regiontågstrafik, vilket ger samhällsnytta och är mycket positivt, och att regiontågstrafiken nu planeras efter regionala behov. En annan sak som lyfts fram som har ökat kostnaderna är en ökad användning av mer miljövänliga fordon, vilket i sig är en nödvändighet, samt ökade löne-, bränsle- och fordonskostnader.

De förslag som läggs fram för att minska kostnaderna med mer samhällsnytta i fokus är till exempel:

Freiburg är ett exempel där man samplanerat kollektivtrafiken med stadsplaneringen. De byggde ut och ökade tillgängligheten med kollektivtrafik och minskade tillgängligheten med bil i staden, samtidigt som de sänkte taxan. Detta har stärkt ekonomin till följd av ett kraftigt ökat resande med ökade intäkter som följd och en stor överflyttning av resor med bil till kollektivtrafiken.

Det finns flera viktiga aspekter som framkommer i dessa åtgärder och som kan användas för att på ett mer effektivt sätt nå fördubblingsmålet.

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

  1. Avser statsrådet att verka för att regeringen lägger fram fler förslag för att nå en ökad samhällsnytta, och som ger mer kollektivtrafik för pengarna?
  2. Hur bedömer statsrådet att vi på ett realistiskt sätt kan närma oss fördubblingsmålet inom kollektivtrafiken och vilka politiska verktyg krävs?