Interpellation 2017/18:292 Uppföljning av kollektivtrafiklagen

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I november 2015 valde trafikutskottet att göra en uppföljning av kollektivtrafiklagen (2015/16:RFR14). Bland annat identifierades inträdeshinder på den regionala kollektivtrafikmarknaden, som förklarades av bland annat oklarheter i själva lagstiftningen eller dess tillämpning.

I sitt svar på min tidigare fråga (2017/18:254) anförde statsrådet Tomas Eneroth att: ”En bild av kollektivtrafikmarknaden som präglad av problematik, och där aktörerna har stora problem med tillämpning av kollektivtrafiklagen, är inte en som jag delar med utgångspunkt från de signaler som myndigheter och branschen ger. Det kommer alltid finnas utrymme för att förbättra arbetet som görs och branschen arbetar aktivt med detta.”

Det är bra att branschen arbetar vidare med att förbättra arbetet med tillämpningen av kollektivtrafiklagen. Det finns dock fortfarande inträdeshinder för kommersiella aktörer. Region Västmanland bedriver allmän kollektivtrafik i egen regi. Våren 2017 beslutade Region Örebro läns och Region Västmanlands regionstyrelser att bilda ett gemensamt bolag för att driva busstrafik i både Västmanland och Örebro. I Uppsala och Göteborg bedrivs delar av den lokala kollektivtrafiken av kommunalt ägda bolag. Detta är bara några exempel.

Det är viktigt att inträdeshinder till kollektivtrafikmarknaden ses över. Det finns fortfarande svårigheter för kommersiella aktörer att etablera sig och bedriva kollektivtrafik med samma förutsättningar som offentliga aktörer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

1. Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att åtgärda de brister i tillämpningen av kollektivtrafiklagen som trafikutskottet uppmärksammade i samband med sin översyn år 2015?

2. Hur ser statsrådet på en utveckling där fler kommuner och landsting väljer att bedriva kollektivtrafik i egen regi?