Interpellation 2017/18:27 Falsklarm med VMA i Stockholms län

av Erik Ottoson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under kvällen den 9 juli 2017 var vi många i Stockholms län som hörde när tutorna ljöd och meddelade att någonting hade skett och att det fanns ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i området. Själv stängde jag fönster och ventilation och började söka information om vad som hade inträffat. Någon information fanns dock inte att tillgå.

Det visade sig senare att det rörde sig om ett falsklarm som hade orsakats under arbeten med anläggningen där ett test hade gått fel. Att något sådant kan förekomma är självklart oacceptabelt men att det tog så lång tid innan information om att det rörde sig om ett falsklarm så sakteliga började sippra ut är om möjligt än värre. Utöver detta är det fullständigt otillständigt att man ännu inte i skrivande stund har låtit signalen för ”faran över” ljuda, vilket självklart skulle ha skett direkt. Även här uppges skälet vara tekniska problem.

När informationssökande stockholmare började leta information gick flera viktiga hemsidor ned, däribland polisens. Även detta är oerhört allvarligt och visar på vilken bristande krisberedskap som finns.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ett falsklarm med VMA aldrig mer ska kunna gå ut?
  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa funktionen i anläggningen för VMA?
  3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att viktiga hemsidor och telefonväxlar hos statliga myndigheter ska klara pressen i ett krisläge av såväl större som mindre art?
  4. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att information går ut på ett snabbt och effektivt sätt till allmänheten när tekniska fel likt det som uppstod den 9 juli 2017 inträffar?