Interpellation 2017/18:26 Ett enhetligt biljett- och betalsystem i kollektivtrafiken

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Utvidgning av arbetsmarknadsregioner är en fråga som många talar om men där det finns mycket kvar att göra för att underlätta kollektivt resande över länsgränser. Att kunna åka på samma månadskort såväl i hemstaden som i staden där man arbetar är för många inte en självklarhet om dessa platser inte råkar ligga i samma län.

Processen med att skapa gemensamma lösningar har fortfarande inte nått hela vägen fram. Frågan om en gemensam reseplanerare och därtill hörande boknings- och betalsystem aktualiserades under alliansregeringens tid då också ett arbete för att genomföra detta startades inom branschens eget bolag X2AB.

Projektet som döptes till Resrobot har sedermera övergått i Samtrafikens verksamhet och fortlever där. Dock finns inte incitamenten för de medlemsföretag som finansierat Resrobotprojektet att marknadsföra denna kanal för försäljning av biljetter eller som primär reseplanerare, vilket gör att Resrobot fortsatt är relativt okänt för de flesta resenärer.

En stor anledning till att projektet initierades var alliansregeringens besked att om inte branschen arbetade för att lösa frågan själv så skulle regeringen och riksdagen tvingas att lagstifta på området. Sedan dess har det hänt väldigt lite och det är därför av intresse att höra hur sittande regering avser att hantera frågan framgent.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra det möjligt för resenärer att använda samma biljett- och betallösning inom kollektivtrafiken oavsett vilket kollektivtrafikbolag som utför resan?