Interpellation 2017/18:259 EU:s framtida utveckling

av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

EU-kommissionen har initierat en diskussion om EU:s framtida utveckling. Kommissionen har presenterat en vitbok och fem diskussionsunderlag på det temat. Tanken är att Europeiska rådet ska anta slutsatser om framtidsfrågorna i december i år.

Kommissionen vill dock att det innan dess ska föras en uppriktig och bred diskussion i medlemsländerna om EU:s framtid. Ännu är en sådan svår att skönja i Sverige. En anledning till detta kan vara att regeringen fortfarande inte har presenterat en konkret linje eller vision för hur den vill att EU utvecklas.

Den 28 oktober i Tallinn ägde en första diskussion mellan medlemsstaterna rum med anledning av kommissionens initiativ. Medieuppgifter från mötena säger att många medlemsländer förde fram sina ståndpunkter och idéer om hur de vill att EU ska utvecklas. Många medlemsländer och även kommissionen tycks vilja se omfattande maktöverföring till EU. Det är något som Moderaterna motsätter sig.

Jag har i en skriftlig fråga till statsrådet frågat vad regeringen anser i frågan om EU:s framtid, hur regeringen tänker driva sin linje i EU-kretsen och hur regeringen avser att förankra sin linje på hemmaplan. I sitt svar nämner statsrådet få konkreta områden och prioriteringar. En sak nämner hon dock, vilket jag tycker är bra, nämligen att EU-budgeten bör prioriteras om, exempelvis mindre resurser till jordbruksstöd och mer resurser till åtgärder inom säkerhet, konkurrenskraft, forskning och klimatomställning.

Statsrådet nämner utöver detta inget konkret om hur hon och regeringen ser på de många förslag som kommissionen har presenterat inom ramen för diskussionen om EU:s framtid.

Då det är regeringen som sköter Sveriges förhandlingar med de övriga medlemsländerna är det självklart en brist att inte kunna presentera en tydlig linje tidigt i processen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

1. Vad är statsrådets och regeringens ståndpunkt om EU:s framtida utveckling?

2. Hur tänker statsrådet och regeringen driva sin linje i EU-kretsen?

3. Hur avser statsrådet och regeringen att förankra sina ståndpunkter om EU:s framtid på hemmaplan?