av Daniel Riazat (V)
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Sedan berättelser på hashtaggen metoo började spridas i mitten av oktober har många fler upprop gjorts från olika branscher. Från skolans värld kommer #tystiklassen, #räckupphanden och #ickegodkänt. Tusentals tjejer och kvinnor – unga som gamla – har vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp inom skolan. Förövarna har en sak gemensam: de är män. Klasskompisar, lärare eller annan skolpersonal. Det är inte alla män, men det är alla sorters män.
Det är inte överraskande. Nu är det dags att agera och visa att vi tar vittnesmålen på allvar och inte stannar vid att förfasas. Vi behöver lägga ansvaret där det hör hemma. När män är skyldiga till nästan allt våld och alla sexuella övergrepp kan det inte ligga på kvinnor att ändra på sitt beteende.
Alla måste gå i skolan, och därför är det viktigt att skolorna tar tag i det förebyggande och åtgärdande arbetet mot sexuella trakasserier och sexuellt våld. Skolan är dessutom en av de vanligaste platserna där unga tjejer utsätts för sexuella trakasserier. Vänsterpartiet anser att Skolverket och Skolinspektionen bör jobba mer riktat med arbetet mot sexuella trakasserier.
Uppropen som gjorts visar på bristerna i dagens arbete. Skolverket har i dag stödmaterial kring värdegrundsarbetet, och där är ämnet sexuella trakasserier inkluderat. Frågan är hur effektivt det är när många olika personer som är verksamma inom skolområdet vittnar om att sexuella trakasserier är så normaliserat. Vi ser ett behov av att prioritera det arbetet och inte inkludera det enbart i värdegrundsarbetet som en kränkning bland många.
I Friendsrapporten från 2017 beskriver organisationen att de mött flera elever och lärare som är så vana vid sexuella trakasserier att de ser det som en del av vardagen och att det är så tjejer och killar beter sig mot varandra. Det handlar om hur flickor får lära sig att när en pojke jagar eller slår en så betyder det att pojken tycker om en. Ni vet: kärlek börjar alltid med bråk. Ett sexuellt ofredande där en kille tar en tjej mellan benen eller på brösten förklaras bort med att killen är barnslig eller omogen eller inte har förstått sin handling. När övergrepp når rättssalen vet vi alldeles för många fall där män behandlas på samma sätt – som om de inte förstod, som om de var dumma i huvudet.
Skolan, men även förskolan, har en viktig roll i att bryta dessa destruktiva könsnormer, något som också ligger i deras uppdrag. Dessvärre visar det sig att förskolan och skolan snarare konserverar gamla könsrollsmönster.
Därför är mina frågor till utbildningsminister Gustav Fridolin:
1. Vilka krav på åtgärder har ministern ställt på Skolverket och Skolinspektionen?
2. När kommer lagförslaget om att flytta ansvaret för utredningar av anmälningar om trakasserier från DO till Skolinspektionen?